0475 – 724 824
ZZP’ers en kleine bedrijven het vaakst slachtoffer van ransomware

Volgens een artikel van RTL Nieuws zijn kleine bedrijven en ZZP’ers het vaakst slachtoffer van ransomware aanvallen. Bij een ransomware aanval worden bestanden versleuteld die alleen tegen betaling bruikbaar worden. Een tactiek die werkt want volgens een onderzoek uit 2021 zijn ZZP’ers en kleine bedrijven niet alleen de groep die het vaakst wordt getroffen maar ook de groep die het vaakst betaald.

Wat kunt u doen tegen een ransomware aanval?

  1. Zorg ervoor dat u degelijke back-ups heeft die niet alleen lokaal, maar ook offsite (de cloud bijvoorbeeld) worden bewaard.
  2. Ransomware komt nog steeds in de meeste gevallen via een phishing e-mail op uw computer. Neem een extra laag beveiliging op uw e-mailbox met een goed e-mailbeveiligingspakket. Let daarnaast altijd goed op of een e-mail die u ontvangen heeft, ook echt is van de persoon die hem heeft gestuurd. Kijk naar de afzender; controleer de linkjes in de e-mail voordat u erop klikt door uw muis erop te houden (dan wordt de volledig link zichtbaar); en open nooit zomaar bijlages. Een factuur in een .htm of .html bijlage is hier een goed voorbeeld van.
  3. Dit zou eigenlijk niet meer op de lijst mogen staan, maar zorg ervoor dat u een antivirus gebruikt. Ook al kan een antivirus de gevonden ransomware niet volledig tegenhouden, kan een waarschuwing waardevol zijn waardoor verdere verspreiding kan worden voorkomen. Zo zijn er antiviruspakketten die bij elke niet opgeloste bedreiging het systeem afsluiten van de rest van het netwerk.
  4. Maak een plan. Ransomware verspreid zich over het netwerk naar andere apparaten. U kunt ervan uitgaan dat een NAS of server ook getroffen wordt en ook die data versleuteld wordt. Zorg ervoor dat als het toch gebeurd u een plan heeft hoe u weer zo snel mogelijk de belangrijkste onderdelen draaiend krijgt. Gegevens over uw klanten die u nodig heeft om uw werk te doen of stukje bedrijfssoftware kunnen het verschil zijn tussen operationeel zijn of helemaal niets kunnen.

100% voorkomen kan helaas niet, u kunt zich er wel goed op voorbereiden. Is dit iets waar Reinders IT & Hosting u mee kan helpen? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Voor het uitgebreide en duidelijk artikel verwijzen wij u graag naar RTL Nieuws.

Algemeen
E-mail: info@rfsi.nl
Telefoon: 0475 – 724 824
Whatsapp: 0475 – 724 824

Support
E-mail: support@rfsi.nl
Telefoon: 0475 – 724 824
Whatsapp: 0475 – 724 824

KvK: 63712717
BTW: NL001530426B45

LATEN WE VERDER PRATEN

Al het goeds begint met koffie! Wilt u samen kijken hoe wij uw ICT beheer kunnen invullen?